Hogyan kell profitot termelni?

 

Három egyszerű szabály segít ebben:

Első szabály: “Olcsón venni, drágán eladni”.

Tehát annyit kell tenni, mint a zöldségesnél. Vegyen akkor, amikor valami olcsó. Majd amikor már drágább lett (feljebb ment az árfolyam), akkor tegye zsebre a profitot. És ezt kell ismételgetni egész évben.

Persze az olcsónál is van lejjebb és a drágánál is van magasabb ár. Nem tudja 100%-an eltalálni a legolcsóbbat vagy a legdrágábbat. Ehhez a jövőbe kellene látni. Ez nem fog menni Önnek sem (szerintem).

Ha felismeri az eső és emelkedő trendet (emelkednek az árak vagy csökkennek), már nagy baj nem lehet. Egy eső trendben venni kell, mert Ön már egyre olcsóbban jut hozzá ahhoz, ami eddig drágább volt. (Ön akkor kezd el epret vásárolni a lekvár készítéshez, amikor már kellően olcsó. Ha már vége felé van a szezon, az árak ismét emelkedni kezdenek)

Meg kell várni a kedvező alkalmat, hogy a trend valóban a fordulás (emelkedés) előtti állapotba legyen.

Második szabály: “Használja a védelmi funkciót a veszteségnél és hagyja futni a nyereséget”

Védelmi funkció (stoploss-nak hívják) MINDIG kell!! Ez azt jelenti, hogy az Ön által választott eszközalap árfolyama az Ön nyitási árfolyamához képest 10%-ot esik. Például Önnek Magyar Részvény eszközalapban van a pénze, nyitáskori árfolyama 4.66208. Ha esik 10%-ot és az árfolyam 4,19587 lesz akkor a rendszer küld Önnek egy jelzést vagy automatikusan elváltja egy másik eszközalapba. Ezt a MyMetlife fiókjában tudja beállítani.

Bármikor beszakadhat a piac, bármikor lehet valami baj a világban és pont azokban a hetekben nem figyeli az árfolyamokat. Ha van stoploss, akkor nagy baj esetén automatikusan beavatkozik a rendszer és megvédi az Ön tőkéjét a nagy veszteségtől.

Másik lehetőség, Mivel hosszútávú befektetésről van szó (minimum 10 év), ha benn is ragadna egy vesztes pozícióban, hagyhatja, hogy visszajöjjön az árfolyam. Ekkor már pluszban is zárhat. Sajnos ehhez lehet, hogy kell majd 1-2 év.

Ha pedig profitot termel a pénze, hagyja, hadd legyen még több. Ne vegye ki gyorsan a kis nyereséget, engedje nagyra nőni. Ha olcsón vett és a pénze a kezdeti időktől pluszban van, dőljön hátra és hagyja növekedni a tőkéjét. Most csak azt kell figyelni, hogy mikor fordul emelkedőből-esőbe a piac. Ekkor már mindenképp zsebre kell tenni a profitot.

Harmadik szabály: “Szét kell osztani a pénzét az alapok között, ki kell alakítani a saját portfólióját!”

Magyarul diverzifikálni kell ;-)). A javaslatunk, hogy nézze végig az eszközalapokat, az általunk küldött befektetési anyagban. Itt a jelenlegi időszakra vonatkozóan látja, hogy éppen melyik az amiből venni érdemes. Válasszon 3-6 darab közül, szerepeljen mindegyik 15-30% súllyal az Ön portfóliójában. Természetesen összesen 100% legyen az összegük! Minta portfóliókat talál “A választható eszközalapok befektetési politikája” című kiadványban.

A lényeg, hogy a különböző kockázatú, biztonságú és hozamtermelő képességű eszközalapokat válogasson össze úgy, hogy szét legyen osztva az ön kockázata. Egyszerre minden nem bukhat, mert a pénz a világgazdaságban az egyik zsebből a másikba vándorol, viszont az összes pénz mennyiség állandó.

A választásnál figyeljen arra, az Első szabály alapján, hogy az olcsók közül válasszon. Legyen vételi pozíciója az eszközalapnak. Továbbra is vegye figyelebe, nem biztos, hogy pont mostantól kezd el emelkedni. Sőt lehet, hogy folytatja a további esést. Ön ebben az esetben tudja, hogy hosszútávban gondolkodik és hamarosan (akár 1-2 év múlva) elkezdhet emelkedni a piac vagy bekapcsol a STOPLOSS.