Project Description

Pénzügyi tervezés fontossága, már gyermekkorban

Tapasztalatok szerint a pénzügyekkel boldogulni nem tudó emberek szervezetlenek, és mindig rövid távon gondolkoznak. A tervezés náluk általában egy, esetleg két hétre terjed. Azonban, ha valaki képes évekre előre tervezni, akkor élete áttekinthető, biztonságos és független lesz.

A fentiek alapján Ön készít pénzügyi tervet a havi kiadásokra? Az általános és legtöbbször hallott válasz, hogy NEM. Sajnos manapság az emberek nem készítenek költségvetést. A kifogás, hogy túl macerás és egyébként is túl kevés pénzem van, nem éri meg. Ezekben az esetekben nem is adjuk meg a lehetőségét annak, hogy esetleg tartalékaink, megtakarításaink keletkezzenek. Nem látjuk, hogy mire mennyit költünk. Ha az ismerőseink között körbenézünk azt tapasztaljuk, hogy senki, vagy csak nagyon kis hányaduk vezet a felmerült költségekről nyilvántartást.
Miért nem készít több család költségvetést? Miért nem természetes a kontroll a pénzünk felett? A válasz, hogy nincs minta, a tervezés mindig valami pejoratív értelmet nyer, sajnos nem tanították nekünk, hogy ez mennyire fontos.

Véleményem szerint minden háztartásban vezetni kell havi bontásban a kiadásokat, valamint készülni kell 1-5-10 éves terveknek. Ha ezek meg vannak, akkor talán nem érheti az embert olyan nagy meglepetés. Mindig vegyük figyelembe, hogy a jövő nem csak úgy megtörténik, hanem mi alakítjuk. Ebből következően a következő feladat, hogy mindezt az egész család érezze feladatának, a felnőttek és a gyerekek egyaránt.

Kezdjük el minél előbb! Készítsünk a gyermekkel együtt pénzügyi tervet, mutassuk meg nekik, hogyan néz ki, hogyan kell belekezdeni. A legjobb motiváció a példamutatás! Mondjuk el neki, hogy nem elég megtervezni, azt meg is kell valósítani és menet közben ellenőrizni kell, hogy teljesültek e a tervek. Hiszen mit ér egy terv, ha nem aszerint cselekszünk és ezt senki nem is ellenőrzi. Mi lenne akkor, ha megterveztetnénk egy házat és nem a terveknek megfelelően készülne el, ráadásul senki nem is venné észre, hogy másik házat építenek.
Ezt nekünk szülőként kell gyermekeinknek megtanítani, hiszen az iskolákban nem tanítják meg, hogyan kell a saját pénzünkkel bánni. Sajnos sok családban még tabu téma a pénzről beszélni, ami káros, hiszen így semmi esélye a gyermeknek bármit megtanulni a pénzkezelésről, sőt félelmet ébresztünk benne a pénztől. Tapasztalat nélkül tanulhat akármennyit, kereshet milliókat mégsem lesz belőle sikeres és gazdag ember, hiszen nem tud bánni a pénzzel.

Nehéz kérdés egy olyan kis egység, mint a család pénzügyeinek megtervezése, hiszen nincs rá könyv, szakirodalom, mit hogyan kell csinálni, de azért ennek nagy előnye, hogy nem tudunk tévútra kerülni, hiszen az mi családunk nem olyan mint másik. Mindenkinek saját magára szabottan kell elkészíteni a tervet. Soha nem az életünk adott szituációit kell egy tervben kezelni, hanem egy komplex rendszerként kell látni az életünket. Mit is jelent ez?
Soha nem azt kell néznünk, hogy most ebben az élethelyzetben mire van szükségünk, nem a gyors és drága hitelek, vagy hirtelen kötött megtakarítási termékekre van szükségünk. Inkább azt kell vizsgálnunk, hogy 1-5-10 év múlva nagyobb lakást, házat szeretnénk, szeretnénk 1-2-3 gyermeket, Őket szeretnénk tovább taníttatni, szeretnénk neki segíteni a felnőtt életük elindításában. Ehhez meg kell néznünk, hogy mi az ami rendelkezésre áll, mennyit kell spórolnunk. Ekkor van időnk megfontoltan dönteni. Egy hitel-, vagy megtakarítási termék között választani. Remélhetőleg így nem érnek olyan nagy meglepetések életünk során, hiszen azokra a dolgokra fogunk költeni és annyit amennyit megengedhetünk magunknak.

Tehát fontos hangsúlyozni, hogy éljünk a jelenben, de készüljünk fel a jövőre. A jövőbeni kiadásinkat a jelenben kell tervezni, különben ezek váratlanul fognak érni minket. Mindig rendelkezzünk megtakarítással, hogy ne kelljen drága hiteleket felvennünk, vagy kényszerből dolgozni a nem megfelelő munkahelyen. Végül mindig készítsünk pontos kimutatást kiadásainkról és bevételeinkről, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy tervünk hogyan valósul meg. Ekkor pontosan fogjuk látni, ha beavatkozásra van szükség. Ha szükséges, akkor módosítsuk tervünket.
Fontos, hogy a tervezésben mindenki vegyen részt (időről, időre ugye már a gyermekekkel is bővülve), legyen szó átlagos, vagy átlag alatti fizetésről. Ha valakinek elegendő pénze van, akkor egy terv segít a tudatos költekezésben, valamint a PROFI, bölcs befektetésekben, ha azonban kevés a rendelkezésre álló jövedelem, akkor segít abban, hogy magasabb életszínvonalon élhessük életünket. Fogadjuk meg tanácsként, hogy soha ne sodródjunk csak úgy az életben, legyen mindig pontosan meghatározott célunk és konkrét tervünk a megvalósításhoz.

Nézzük meg, hogy mire van szükségünk a pénzügyi tervezéshez

  1. Pénzügyi céljaink pontos meghatározása
  2. Terv és stratégia kidolgozása, melyek a célok eléréséhez elengedhetetlenek
  3. A terv és a stratégia megvalósítása
  4. Rendszeres ellenőrzés, felülvizsgálat, és adott esetben módosítás, hogy a célunkhoz biztosan elérjünk
  5. Abban az esetben, ha személyes körülményeink változnak (válás, betegség, munkahely elvesztése) vizsgáljuk felül tervünket, és készítsünk egy tervet a megváltozott körülmények figyelembevételével.

Sok sikert és kitartást kívánunk mindenkinek! Ha nem boldogulunk egyedül vegyünk igénybe külső segítséget. Kérdések esetén állunk rendelkezésükre!

SZEMÉLYES TANÁCSADÁST KÉREK>>