Project Description

Mennyibe kerül ma egy gyermek felnevelése?

A fiatal szülők ritkán számolják ki, hogy mi mennyibe kerül gyermekük felnevelése során. Talán jobb is, ha nem tudatosul bennük, hogy mire gyermekük felnő akár 25-30 millió forintra is rúghat a számla.
Vagy mégis! Tudatos és felkészült szülőként tudnunk kell, hogy a gyermekvállalás pénzbe kerül. A PROFI szülő azt is tudja mennyibe, és még a baba érkezte előtt megtervezi a következő 5,10 vagy akár 18 évet. Még ekkor is érhetik meglepetések, de egy biztos és megalapozott terv sokat segít. Ön megtervezte már gyermeke jövőjét pénzügyileg? Kiszámolta már mennyibe fog kerülni, hogy életrevaló felnőtté válhasson?

A tervezéshez most tekintsünk át néhány tételt! Első kiadásaink még a gyermek születése előtt keletkeznek, hiszen a kismama vizsgálatokra, terhesgondozásra jár, továbbá felmerülnek még a szüléshez kapcsolódó költségek, végül az újszülött kelengyéjét is meg kell vásárolni (bútorok, babakocsi, autósülés, ruhák, mindennap életet segítő felszerelések stb.). Ezek összege mindenkinél eltér és persze a második, harmadik gyermeknél már vannak tételek, amik elhagyhatók. Átlagosan ezek 150 000 – 500 000 forintig terjedhetnek.

A következő jelentős tételek a gyermek bölcsődei, óvodai, iskolai költségei. Ezek együttes ára is lehet igen magas, hiszen nem minden gyermeknek biztosítanak ingyenes helyeket. Ezen felül az étkezések, felszerelések, szakkörök, foglalkozások, tanszerek és tankönyvek költségei is igencsak megterhelik a szülőket: körülbelül 2 500 000 – 3 500 000 forintos összegre tehetők. Itt most még nem is számoltunk azzal, hogy milyen óvodán, iskolán kívüli tevékenységet végez a gyermek, jár-e külön nyelvi foglalkozásra,  nincs e szüksége korrepetálásra, fejlesztésre. Ezek még évi 1-2 millió forintba is kerülhetnek. A költségek amiről eddig szó volt a tanévekhez kapcsolódnak. A fenti költségek csak a tanév idejére vonatkoznak, azonban vannak tanítási szünetek táborokkal és egyéb programokkal. Ezeket mindenki gondolja végig, hogy a saját családjában mekkora összegre rúgnak.

Elérkeztünk a középiskolai időszakba, ami ugyan rövidebb, de nagyobb költségekkel jár, az érettségire és felvételire készülve. Előfordulhat egyeseknél, hogy egy félévet, vagy a teljes tanévet külföldön tölti a gyermek. Tehát erre a korszakra számolhatunk 5-10 millió forintos költséggel.

A gyermekünk leérettségizett, így elértünk a pályaválasztás időszakába, ahol igen magas összegért kínálnak tudást gyermekünknek. Mondhatnánk, hogy csak a pénztárcánk szab határt. Mehet a gyermek ismét külföldre tanulni, vagy megeshet az is, hogy csak költségtérítés ellenében tanulhat idehaza.

A kiadások fedezésére a legjobb minél előbb elkezdeni takarékoskodni, ehhez az állam támogatást is ad. Ez nem más, mint a Babakötvény. Összege nem túl nagy, de legalább ösztönzi a szülőket, hogy gondoljanak gyermekük jövőjére. Nyithatunk a gyermekünknek bankszámlát, lakás-takarékpénztárat, vagy köthetünk befektetési egységhez kötött biztosítást is. Mindegyiknek meg vannak az előnyei hátrányai.

Kérjük keressen fel minket és segítünk Önnek a legmegfelelőbbet kiválasztani!

FELELŐS SZÜLŐ VAGYOK >>