Project Description

Milyen lehetőségeink vannak PROFI, elégedett, anyagilag független nyugdíjas éveket élni?

Valamennyi fejlett országban gondot jelent, hogy milyen módon tudják a jövőben biztosítani az idős korosztály ellátását, miből tudnak nyugdíjat fizetni. Ez Magyarországon sincsen másként. Ennek hátterében a demográfiai változások állnak. Jelenleg, és az elkövetkező két évtizedben egyre növekvő nyugdíjas létszámra számíthatunk. Ennek oka egyrészt az, hogy – szerencsére – a várható élettartam egyre hosszabbodik, másrészt pedig a GYES bevezetésének hatására született gyermekek ezekben az időszakaszokban mennek nyugdíjba. A másik fontos és szomorú ok a gyermekek számának csökkenésében található. A rendszerváltás óta minden évben egyre kevesebb gyermek születik – ez annyit jelent, hogy nincsen elegendő utánpótlás, így nem lesz, aki dolgozzon és eltartsa nyugdíjasokat.

Az jelenlegi nyugdíjrendszer éppen ezért három pillérre támaszkodva próbálja ellátni funkcióját. Ez a három pillér az állami pillér – ami jelenleg a legnagyobb súlyt képviseli -, a magánnyugdíjpénztárak – amik mára sajnos elenyésző számban vannak jelen a hazai piacon -, valamint a öngondoskodási rész.

Az állam pontosan tudja, hogy kizárólag állami forrásból nem tudja eltartani a nyugdíjasokat. Két évtizeddel korábban ennek megoldásaként jöttek létre az önkéntes nyugdíjpénztárak, ahova a tagok önként léptek be. Néhány évvel később további segítségként létrejöttek a magánnyugdíjpénztárak, amelyek a munkavállalók egy részének kötelező elemként, másoknak lehetőségként nyújtották azt, hogy az egyébként kötelező járulékot saját számlán kezelhessék. Ezt a rendszert forráshiány miatt 2010 őszén megszüntették és a tagok döntő többségét visszairányították a tisztán állami nyugdíjrendszerbe.
2014 év elején újabb változás következtében lehetőség nyílt arra, hogy meghatározott nyugdíjbiztosítások esetén a magukról gondoskodók SZJA visszatérítés keretében állami segítséget, támogatást kapjanak. Tehát az állam nagyjából mindenkinek a kezébe adta a lehetőséget, hogy megtervezze saját nyugdíjas éveit. Támogatásként évi 20 % mértékű adójóváírást biztosít az öngondoskodók részére.

Mindenki tegye fel magának a kérdést: Hogyan lehetek elégedett, PROFI nyugdíjas? Segíthetünk?
Kérje ingyenes tanácsadásunkat!

SZEMÉLYES TANÁCSADÁST KÉREK >>