Ön hogyan gondoskodna nyugdíjáról?

A mai magyar lakosság nem hisz a jövőben, szkeptikus abban a tekintetben, hogy lesz-e valaha nyugdíja. A legtöbb ember lehajtott fejjel megy az utcán, sorsát elfogadva. Ilyen az általános hangulat, de emeljük fel fejünket és legyünk büszkék, hogy van munkánk, van családunk, van életünk. A pozitív és győztes gondolatok növelik az önbizalmat, hogy én is elérhetem, később pedig kívülről figyelhetjük a későn ébredőket.

65 évesen azt mondhatjuk majd, hogy legyünk büszkék arra a tudásra, tudatosságra, amivel rendelkeztünk fiatalként, amiért annyit dolgoztunk, annyi lemondást vállaltunk. Akinek már (Nekünk most) van, ezt hirdesse és kommunikálja, hogy mindenkinek legyen, többek lehessenek büszkék saját magukra. HIGYJÜK EL, hogy jók vagyunk!

Profi munkavállalóként, vállalkozóként, családfenntartóként érdemes felkészülni a jövő eseményeire. Tudnunk kell, hogy ha most jól keresünk, az nem jelenti, hogy mindig jól fogunk élni. Ha minden hónapban a lehető leginkább kielégítjük igényeinket, szükségleteinket elképzelhető, hogy életünk utolsó harmadában nem jutunk megfelelő jövedelemhez. Amikor elérünk nyugdíjas éveinkhez már késő lesz azon gondolkozni, hogy mit kellett volna tennünk. A döntéseket most kell meghoznunk és most kell anyagi javainkat megfelelően megosztani. Tudni kell, hogy milyen problémákat nézünk szemben a jelenben és tudni kell, hogy milyen problémákkal kell majd szembenéznünk a jövőben. Tudnunk kell későbbi fejünkkel gondolkozni. Beszélgetni, találkozni kell későbbi önmagunkkal.

Vállalkozóként fel kell építenünk egy stratégiát arra az esetre, hogy nem működik éppen a legjobban a vállalkozásunk. Ez nem pesszimizmust, csak a felkészülés a piaci környezet változására. Álljunk több lábon, az biztosabb.

Jelenleg hazánkban kulcskérdés, hogy hogyan lesz nyugdíja az embereknek. Az egységes válasz mindenkitől, hogy öngondoskodás nélkül az állami nyugdíj összege csak egy szűkös vegetációhoz lesz elegendő. Sokan azt mondják, hogy jelenlegi életükben nem engedhetik meg maguknak a takarékoskodást, de sajnos ez nem elfogadható indok, hiszen ha jól belegondolunk, akkor mostani fizetésünknek csak a 70%-át visszük haza később. Ekkor tudunk majd takarékoskodni? Ha nem akkor sajnos a létünk kerül veszélybe. Sokan sokfélét kínálnak nekünk a piacon. Számos terméket elérhetünk könnyen, otthonról, legyen szó nyugdíjelőtakarékossági számláról, önkéntes nyugdíjpénztárról, vagy nyugdíjbiztosításról. E három variáció közül bármelyiket is választom, mindhez kaphatok az államtól támogatást. Ez mindhárom esetben pozitívum.

Nézzük az előnyöket, hátrányokat.

NYUGDÍJELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA (NYESZ)

Amennyiben magas pénzügyi rálátással rendelkezünk nagyon magas hozam elérhető, hiszen ezen megtakarítási forma nem más, mint egy értékpapír számla, amelyen kereskedni lehet, sőt kell, hiszen másképp nem érhető el hozam. Az elérhető magas hozam, magában hordozza a magas kockázatot. Fontos megjegyezni, hogy ezen megtakarítási forma is legalább 10 év alatt tudja a nyereséget, vagyis a kívánt tőkét előállítani. A 10. év után kamatadó és EHO mentes a befektetésünkhöz való hozzáférés.

A hozamok tekintetében egészen szép, vagy akár nagyon negatív számokat is kihozhatunk portfóliónkból, ezért viszont az összes kockázatot mi magunk viseljük, ezt a fajta nyugdíj előtakarékossági számlát csak a pénzügyileg tudatos és jártas ügyfeleknek szoktuk javasolni, akik mindenképpen adókedvezmény elérése mellett szeretnének értékpapírokat adni-venni.

ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR

Nem igényel nagy pénzügyi tudást, hozzáértést, a munkáltató is fizetheti a hozzájárulást, amely így számunkra még kedvezőbbé teszi a fenntartását. Sajnos 2017.01.01-től az állam megszünteti az adómentesen adható cafeteria elemet ezen nyugdíj-előtakarékossági formához.

A befektetési lehetőségek elsősorban hazai részvények és kötvények, amelyek erőteljesen kitettek a hazai politikai szélsőségeknek. Ennek köszönhetően közepes mértékű hozam érhető el.

Az önkéntes Nyugdíjpénztári befizetésemhez nem férhetek hozzá, 10 évig semmilyen módon, 10 év után is csak a hozamokat vehetem ki adómentesen és a saját megtakarításomat csak 20 év elteltével vehetem fel adómentesen előtte SZJA-t és EHO-t kell rá fizetni, abban az esetben ha nem mentem nyugdíjba.

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS

Sokat emlegetett befektetési egységekhez kötött hosszú távú megtakarítási forma. Sokak szerint drága, hiszen az üzletkötők jutalékát is a megtakarító/befektető fizeti. Ez nem igaz, hiszen ezt az összeget a biztosító fizeti. A szerződés futamideje alatt a biztosító minden alkalommal ugyanakkora összeget von a befektetésre szánt pénzből. Ennek az összegnek egy részét valóban a jutalékokra fordítja, de másik részét a pénzünk befektetésével kapcsolatos költségek fedezetére fordítja. Ha a pénzünket bankba tesszük, akkor is kell számlavezetési díjat fizetnünk, mivel a bank kezeli a pénzünket, a bankban is fizetünk az üzletkötőnek jutalékot, hiszen a banki alkalmazott is kap fizetést azért, hogy kitöltötte velünk a papírokat és megnyílt a számlánk. A nyugdíjbiztosítás óriási előnye, hogy pénzünket független alapkezelőkre bízzuk kellő körültekintés után, így bízhatunk a magas hozamokban, de pénzünket saját magunk kezeljük. Ehhez a tanácsadó munkatárak minden segítséget megadnak. Általánosságban elmondhatjuk, hogy hosszú távon nem a költségek a döntőek – hiszen ezek a futamidő alatt állandóak -, hanem az elérhető hozom nagysága. Évi 10% hozam kisebb odafigyeléssel elérhető mindenki számára. Ez viszont hatalmas tőkét termel nekünk, ha időben elkezdjük.

Amennyiben érdeklik a megoldásaink kérem lépjen velünk kapcsolatba és keressen minket bizalommal.