Megtakarítani mindenkinek kell!

 

Megdöbbentő eredményre jutottunk mi magunk is egy kis számolás után. Megállapításunk, hogy a trehányak között is a gazdagok vannak előnyben.

Az utóbbi időben már tényleg a csapból is a nyugdíjkérdés folyik, miszerint az állami nyugdíj önmagában nem lesz elegendő még a rezsicsökkentett számlák kifizetésére sem, azonban sokan még ennek elenére sem spórolnak kellő mértékben, vagy kellő ideig arra, hogy ne egy hideg szobában, kenyéren és vízen tengessék öreg napjaikat.

Nem véletlenül, a minap például Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár a Portfolio egyik konferenciáján konkrétan kimondta: “az OECD legutóbbi felmérése szerint a magyarok pénzügyi tudatossága átlag alatti. Ott tartunk, hogy ma a lakosság 32 százaléka otthon tartja a pénzét, 44 százalék pedig is nem ismeri a különböző befektetési formákat. És ha ez még nem lenne elég: különösen súlyos probléma, hogy sokan felül is becsülik a várható nyugdíjuk mértékét, ami alapvetően a magasabb életminőség fokozott igényével magyarázható – és ez akkor is így van, ha egyébként tenni nem tesznek érte semmit”.

Pedig a helyzet  már most sem túl fényes, és az öngondoskodást halogatóknak a jövő ennél csak hatványozottan sötétebb lehet. Megnéztünk néhány példát arra, hogy ha valaki semmit sem hajlandó félretenni a nyugdíjas éveire, akkor mire számíthat.
A népesség alakulását, a nyugdíjasok populációját, a várható élettartamot, a várható nyugdíjkorhatárt, a várható gazdasági növekedést és az állami nyugdíjkassza méretét figyelembe véve a nyugdíjazáskor fizetendő átlag összeg rohamosan csökken.

Minimálbérből még nyugdíjat is?
Ha a jelenlegi minimálbéresek nem tesznek félre semmit, akkor elég rosszul járnak. Amennyiben például egy 25 éves fiatal választja ezt az utat, akkor a jelenleg bruttó 111 ezer forintos (gyerekkedvezményre való jogosultság nélkül nettó 74 ezer, három gyerekkel nettó 110 ezer forintos) bérét körülbelül 60 ezer forintos nyugdíjra válthatja – 40 év múlva (minden összeget jelenértéken számolunk, azaz a várható inflációt nem vesszük figyelembe). A most 35 éves minimálbéresek gyakorlatilag ugyanennyi, 61 ezer forint nyugdíjra számíthatnak, a 45 évesek 65 ezer, az 55 évesek pedig 68 ezer forint körül kaphatnak, amikor nyugdíjba mennek.

Negyedmillióval sem lesz könnyű

A havi bruttó 250 ezer forintot (gyerek nélkül nettó 166 ezret, három gyerekkel nettó 247 ezret) keresőknél egy most 25 éves pályakezdő 137 ezer forintos nyugdíjjal kalkulálhat, a 35 évesek is ugyanennyit kaphatnak, a 45 évesek 140 ezer, az 55 évesek pedig 142 ezer forintra számíthatnak.

A mostani 500 ezresek lesznek csak igazán dühösek

A havi bruttó félmillió forintot (gyerek nélkül nettó 332 ezer forint, három gyerekkel nettó 480 ezer forint) keresőknél egy 25 éves munkavállaló 273 ezer forint, egy 35 éves 270 ezer forint, egy 45 éves 250 ezer forint, egy 55 éves pedig 247 ezer forint nyugdíjra számíthat.

Az adatokból látszik, hogy az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban durva közelítéssel a havi jövedelem közel felére csökkenésével kell számolnia annak, aki nem szán az öngondoskodásra. Azonban minél magasabb az aktív kori fizetés, arányaiban annál kisebb összegről kell lemondani, aki nem akar foglalkozni a jövőjével.

Ha a jelenlegi kalkulátorok jól becsülik meg a jövőt, akkor a rendszer a magas jövedelműeknek kedvez, és legkevésbé őket kényszeríti arra, hogy spóroljanak a nyugdíjas éveikre – pedig nekik lenne miből. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy az alacsony jövedelműek szenvedhetik el a legnagyobb jövedelemcsökkenést, nekik kellene leginkább az öngondoskodásra törekedniük, pedig nekik lehet nehezebb kisajtolni egy második vagy netalán egy harmadik pillért a nyugdíjukhoz.

TÖLTSE LE ÖN IS KALKULÁTORUNKAT és kezdje el ma a takarékoskodást!

Forrás: hvg.hu

KÉREM A PROFI NYUGDÍJ TERVEZŐT MOST >>