Mennyibe kerül ma egy nyugdíjbiztosítás?

Ahogyan talán Ön is értesült a médiából, a magyar biztosítási piac folyamatos átalakuláson megy keresztül. Az MNB Pénzügyi Felügyeletének munkájának és a piac önszabályozásának köszönhetően az ügyfelek egyre kedvezőbb feltételeket érhetnek el a biztosítási piacon.

A hosszútávú megtakarítások esetében fontosak a jó hozamok, de legalább annyira fontosak az átlátható és kalkulálható költségek is. Ennek elősegítésére 2014-ben elsősorban a nyugdíjbiztosítások tekintetében a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) tagjai új, közös TKM szabályzást (Teljes Költség Mutató, amely megmutatja, hogy egy bizonyos paraméterekkel rendelkező megtakarítás milyen költségelvonással működik) hoztak létre, amit egy 2015-ös rendeletben (55/2015 MNB rendelet) a Felügyelet is megtámogatott és Felügyeleti szabályzás alá vont.

Érdekes módon Európában a közös MNB/MABISZ TKM szabályzás a legjobb (és egyik legszigorúbb) szabályzás. A magyar helyzet azért sajátos, mert – ellentétben a legtöbb európai ország szabályozóival – az MNB indulatalapú, ad-hoc szabályozás helyett a biztosítókkal egyeztetett, átfogó rendszerrel tervezi szabályozni a piaci szereplőket. Európa minden országában a Szabályozó több-kevesebb sikerrel megpróbált olyan keretrendszert teremteni, amelyben egységesen szabályozza a megtakarítási életbiztosításokat. A jól átgondolt, de több szempontból is szigorú magyar „etikus biztosítási koncepciót” hasonlítottuk össze az európai országok megtakarítási célú biztosítási szabályozásával, mely egész Európában fejtörést okoz a felügyeleteknek, jogászoknak és az ügyfeleknek. Forrás: portfolio.hu

Nemrégiben egy cikk látott napvilágot az egyik gazdasági hírportálon, arra figyelmeztetve az olvasókat, hogy vigyázzanak a befektetési biztosításokkal kapcsolatban, mert 2017 január 1-től ezek sokkal olcsóbbak lesznek, így pénzt spórolhat, aki kivárja az új szabályzás életbe lépését.

Nos, a hír igaz. Félig! Hiszen vannak olyan megtakarítások a magyar biztosítási piacon, amelyek megfelelnek az MNB előírásainak, és vannak, amelyek nem. Természetesen változás csak az utóbbiak esetében  lesz. A jó hír azonban az, hogy ez a kifejezetten nyugdíjbiztosításokat nem érinti, olyannyira, hogy a nyugdíjbiztosításokra vonatkozó TKM szabályzás vonatkozhat az általános Unit-Linked, azaz Befektetési egységhez kötött megtakarításokra is. A jövő év elejétől lép életbe az az MNB ajánlás, ami a nem nyugdíjcélú megtakarítási biztosítások teljes költségeit limitálja. Ez a nyugdíjcélú megtakarításokra jelenleg érvényben lévő felügyeleti TKM-ajánlást alkalmazza majd az összes megtakarítási biztosításra.

A MetLife Privát Nyugdíjprogram megfelel a 2015 MNB rendelet TKM előírásainak (a MetLife ide vonatkozó TKM tájékoztatójában olvashatók szerint), úgyhogy kérje bátran egy tanácsadó segítségét, mivel minél hamarabb lép, annál több adóvisszatérítés és a MetLife által adott (a futamidő és a biztosítási díj függvénye) bónusz íródhat jóvá a szerződésén, ezzel is segítve a gondtalan nyugdíjas évek biztonságának megteremtését.