[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_code]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[/fusion_code][fusion_text]

Miért kell megtervezni pénzügyeinket! – Hogyan ellenőrizhetjük kiadásainkat?

[/fusion_text][fusion_text][fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]K[/fusion_dropcap]ockás papír? Excel-tábla? Applikáció az okostelefonra?

A háztartási költségvetés tervezésnek már számtalan formája létezik. Hogy miért elengedhetetlen ez? A tudatos életben a legfontosabb, hogy pontosan ismerjük bevételeink és kiadásaink egyensúlyát. Ha ezt megtesszük, akkor már a baj előtt be tudunk avatkozni.

A háztartási költségvetés tervezés elsődleges célja, hogy kiszámíthatóvá tegyük pénzügyeiket. Gondoljuk át rövid, közép- és hosszú távú terveinket! Határozzuk meg pontosan mire, mennyi pénzt szánunk!

Például az iskolakezdésre készülve megbecsülhetjük, milyen kiadásokra kell számítanunk. A tervezés segítségével ezekre a kiadásokra már hónapokkal előbb felkészülhetünk, félretehetünk, így a tanévkezdés nem terheli meg a családi kasszát.
Esetleg előre megtervezhetjük a nyaralásunk kiadásait.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

Tudta, hogy az átlag magyar ember ma több időt tölt nyaralástervezéssel, mint pénzügyeinek megtervezésével?

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Az éves/havi tervezés során a kiadási célokat előre meg kell határoznunk. Minden nagyobb kiadáshoz képzeletbeli zsebeket kell rendelnünk, majd át kell gondolnunk, hogy a képzeletbeli zsebekbe honnan érkezik bevétel.

 

 

Miért szükséges a költségek átgondolása?

A pénzügyeink tudatos tervezésével nemcsak a kiszámíthatóság növelhető, de utólag ellenőrizhetjük azt is, hogy szükséges-e a közép-, vagy hosszútávú terv átdolgozása. Ha tisztában vagyunk a kiadásainkkal könnyebben vesszük egy új háztartási eszköz megvásárlását, vagy a karácsonyi ajándékok beszerzését is. Tehát a váratlan események is tervezhetővé válnak, ugyanúgy mint az ajándékozás öröme.
Nem utolsó sorban a pontos és tudatos tervezéssel egy hitelfelvétel is elkerülhető.

A következő fontos lépés az eredmények kiértékelése, hiszen ennek segítségével tudhatjuk meg, hogy milyen szokásainkon szükséges változtatni, milyen kiadásokat kell finomítani. A tervezés segít abban is, hogy lehetőség szerint tartalékokat is tudjunk képezni.

Mit gondoljunk át a költségvetés tervezés elkészítése előtt?

Elsőként vizsgáljuk meg a bevételeinket!

  • munkabér, jövedelem
  • béren kívüli munkáltatói támogatás (pl. cafeteria)
  • állami juttatások (pl. családi pótlék)
  • egyéb nem rendszeres jövedelmek (pl. jutalom)

Utána nézzük meg a kiadásinkat!

  • állandó, fix költséget (pl. rezsi, hitel-törlesztőrészlet)
  • megélhetési költségek (pl. élelmiszer, öltözködés, iskoláztatás)
  • váratlan kiadások (pl. mosógépjavítás)

Ezeket vizsgáljuk időről időre és elemezzük mikor mely költségek magasak, vagy mikor érkeznek a bevételek. Próbáljuk időben is tervezni a kiadásokat. Lássuk mikor sok és mikor kevesebb. Ha tudjuk tegyük egyenletessé. Legyen mindig pontos képünk a rendelkezésre álló összegekről!

A bevételek és kiadások meghatározása után, határozzuk meg céljainkat. Nézzük meg, hogy mely kiadásokra mennyi idő van előteremteni.

Például a család szeretné régi mosógépét újra cserélni. Ehhez 60 ezer forintra van szükségük. Tervezzük meg, hogy ezt 6 hónap alatt 10 ezer forintonként kívánjuk összegyűjteni, vagy 3 hónap alatt spórolunk 20-20 ezer forintot.

Minden nagyobb kiadást tervezzünk meg és határozzuk meg mennyi idő alatt tudjuk előteremteni. Ne felejtsük ki a tervezés során a tényeges, fix kiadásainkat.

 

Az itt felvázolt módszer egy a sok közül. Az interneten számos módszer létezik, számos programot találunk amivel elkészíthetjük terveinket, vagy amivel nyomon követhetjük pénzügyeinket. Csak ki kell választanunk egyet és életünk tudatosabbá, pénzügyeink kiszámíthatóbbá válnak.

Amennyiben segítségre van szüksége írjon nekünk! Ingyenes tanácsadásunk akár online, akár személyesen is igénybe vehető![/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_code]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[/fusion_code][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]