A 2017-es év nagy változásokat hozott a megtakarítási célú életbiztosítások területén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásának megfelelően a magyarországi biztosítók átdolgozták, újraszámolták az ún. Unit Linked (befektetési egységekhez kötött) megtakarítási célú termékeiket. ezzel a lépéssel a termékek összehasonlíthatóvá váltak, hiszen nem csak egy szám – a teljes költség mutató (TKM) –  alapján tudjuk összevetni az egyes biztosítók ajánlatait, hanem minden részletét külön-külön.

Az etikus koncepció átláthatóságot, precizitást és pontos magyarázatokat hozott az ügyfeleknek. Az új koncepció természetesen nem jelenti egyúttal azt, hogy a korábbi termékek nem az ügyfél érdekeit szolgálja, vagy etikátlanok lennének. Arról van szó mindössze, hogy az új termékek közérthető, átlátható, összehasonlítható formában mutatja meg a költségeket.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Az MNB az etikus életbiztosítás keretében kiadott egy ajánlást, amely nagy hangsúlyt fektet a transzparenciára, vagyis
– az átláthatóságra,
– az érthetőségre,
– a világos és egyértelmű információ-közlésre.

A termékek költségeinek elnevezése egységessé vált. Ennek alapján beszélünk
– szerződéskötési díjról
– vagyonkezelési díjról
– adminisztrációs díjról
– díjbeszedési költségről
– kockázati díjról
– mögöttes alapokat terhelő költségekről
– letétkezelési díjról.

Az MNB további elvárása, hogy hazai kötvény- és részvényalapok is legyenek elérhetőek az eszközkínálatban.

Természetesen az ajánlásoknak köszönhetően ezen termékek olcsóbbak is lettek – átlagosan 0,89-2,13%-kal -, amelyet a TKM számaiban érünk tetten, mind az egyszeri díjas termékeknél, mind a rendszeres díjfizetés esetén.

Összegezve, az ajánlásnak köszönhetően az ügyfél mindig tudni fogja mit ír alá, és látni fogja pontosan azt is, hogy mi mennyibe kerül.

Ha szeretne tájékozódni az etikus biztosítási koncepció felől, vagy érdekli a nyugdíj-biztosítási program részletei, írjon nekünk és szakértőink minden kérdésére választ adnak.